czwartek, 13 września 2012

sałatka - idealna do białego wina



Dawno nie pisałam o gotowaniu, a ostatnie dni wakacji spędzam tak naprawdę w kuchni - gotuje obiady, kolacje, ostatnio robiłam trochę prostych klasycznych dań, którymi nie będę Was tu zanudzać, jak knedle ze śliwkami, kopytka, itp.
Chciałam Wam za to pokazać jedną z moich ulubionych ostatnio sałatek - robię ją od niedawna na każdą imprezę, a także zwykłe wieczorne siedzenie przy winie z przyjaciółmi.
Sałatka jest prosta i szybka jeśli chodzi o wykonanie, a ciekawa jeśli chodzi o smak - wszyscy moi znajomi się nią zajadają - mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :)
Ja tak naprawdę za każdym razem robię wariację na temat tej sałatki - zależy co akurat znajdę w sklepie to dorzucam :)

Potrzebujemy:
- 1 główkę sałaty lodowej lub 2 główki sałaty rzymskiej
- ser pleśniowy (najlepiej z niebieską pleśnią) 100-150g
- winogrona (1 spora kiść)
- słonecznik (1 opakowanie)
+ wariacje - kiwi/figi, koper włoski, orzechy włoskie

Zaczynamy od wrzucenia na patelnię opakowania słonecznika - nie dodajemy żadnego tłuszczu, tylko posypujemy dwoma łyżeczkami cukru i prażymy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach słonecznik zacznie ładnie pachnieć - wtedy wyłączamy gaz i zostawiamy aż wystygnie.
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, ser pleśniowy również dzielimy na małe cząstki, winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Ewentualne wariacje również kroimy bądź w przypadku orzechów włoskich prażymy tak jak słonecznik.
Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miski, wsypujemy również słonecznik. Jeśli chodzi o sos robimy albo własnoręcznie, albo wykorzystujemy "gotowce" z torebki, ja niestety zwykle wybieram opcje łatwiejszą, jakiś grecki albo francuski, do którego dodaję sok z ćwiartki cytryny. Pamiętajcie, aby sałatkę polać sosem dopiero kilka minut przed podaniem, inaczej sałata straci swoją kruchość.
Do tego grzanki prosto z tostera i kolacja gotowa !








Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. gwarantuję Ci majjj, że nie tylko wygląda ;}

    bardzo udany post droga blogerko, czekam na więcej podobnych wpisów/przepisów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bardzo proszę ;D domagam się jednak załączenia przy kolejnej okazji fotografii przedstawiających zarówno danie jak i kreatorkę! - i to z całkiem błahego powodu.. to będzie po prostu bardzo dobrze wyglądać.

      Usuń
    2. Uwielbiam tą sałatkę !!! I postaram się ją jutro powtórzyć :D:D: Świetny przepis , polecam :)

      Usuń

stat4u