niedziela, 8 września 2013

przepisowo-obiadowo c.d.

Tym razem zapiekanka.

Składniki:
- 60-70 dag ziemniaków
- 30 dag łososia
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- przyprawy - sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
- jogurt grecki, mleko, margaryna

Zaczynamy od obrania i pokrojenia na talarki ziemniaków, które następnie wrzucamy do garnka i doprowadzamy wodę do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze jakieś 3-4 min. i odcedzamy.
W tej samej wodzie możemy zblanszować brokuły podzielone na małe różyczki - wrzucamy na wrzątek i po kilku min. wyjmujemy.
Z łososia usuwamy skórę i ości - najlepiej nadaje się do tego pęseta, i kroimy na małe kawałki.

Formę do zapiekanki smarujemy margaryną. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie wrzucamy połowę łososia - oczywiście też przyprawiamy go solą i pieprzem - tak postępujemy z każdą warstwą. Na to nakładamy połowę brokułów. Wsypujemy poszatkowaną cebulę i czosnek.
Po czym czynności te powtarzamy - ziemniaki, łosoś, brokuły. Na wierzchu układamy resztę ziemniaków i pokrojoną w plastry mozzarellę. Wszystko polewamy jogurtem greckim z mlekiem w stosunku mniej więcej 1:1 - żeby sos był nie za gęsty i doleciał do warzyw na dnie zapiekanki :D sos oczywiście też przyprawiamy.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 1-1,5 h w zależności, czy wolicie bardziej czy mniej przypieczoną :) ja wolę bardziej :D









6 komentarzy:

  1. nie przepadam za lososiem wiec raczej nie sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tekiego rodzaju zapiekanki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co z ziemniakami jest pyszne! brokuły i łosoś zawsze spoko :) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu jakieś bezmięsna potrawka :)
    mniam mniam... jadłem różne zapiekanki z brokułem ale w połączeniu z łososiem to jeszcze nie.
    chętnie wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń

stat4u