Składniki:
- 2 płaty z kurczaka
- 0,5 kg dyni
- pół szklanki bulionu
- jogurt naturalny
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- sos do sałaty - oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny
Kurczaka kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, podsmażamy.
W między czasie na oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, podsmażamy ok. 10-15 min. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, dusimy ok. 10 min.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny.
Ostatnio używam brązowego ryżu - w związku z tym, że gotuje się jakieś 30 min. należy pamiętać o jego wstawieniu na samym początku przygotowywania potrawy :)
Do tego bardzo prosta sałatka - rwiemy sałatę rzymską i polewamy sosem stworzonym z pół łyżeczki musztardy, łyżeczki miodu, soku z cytryny i oliwy.
Smacznego :)
W kolejnym poście - deser :)
brakowało mi tych Twoich obiadków! :)
OdpowiedzUsuńzaślinie monitor..... :)
OdpowiedzUsuńja też
Usuńi znowu dynia :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności! Ja jak zwykle o tej godzinie się naoglądam, a później spać nie mogę :P.
OdpowiedzUsuńBuziaki :*.
Świetny przepis na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy