środa, 4 września 2013

jesiennego obiadu c.d

Kurczak w sosie dyniowym - z ryżem i sałatką z sałaty rzymskiej. 

Składniki:
- 2 płaty z kurczaka
- 0,5 kg dyni
- pół szklanki bulionu
- jogurt naturalny
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- sos do sałaty - oliwa, miód, musztarda, sok z cytryny

Kurczaka kroimy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, podsmażamy.
W między czasie na oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, podsmażamy ok. 10-15 min. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, dusimy ok. 10 min.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny.
Ostatnio używam brązowego ryżu - w związku z tym, że gotuje się jakieś 30 min. należy pamiętać o jego wstawieniu na samym początku przygotowywania potrawy :)
Do tego bardzo prosta sałatka - rwiemy sałatę rzymską i polewamy sosem stworzonym z pół łyżeczki musztardy, łyżeczki miodu, soku z cytryny i oliwy.

Smacznego :)

W kolejnym poście - deser :)





6 komentarzy:

stat4u