Składniki:
Ciasto, czyli spód:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
Warstwa środkowa:
- 3 jabłka
- 3 marchewki
- cukier, cynamon
Wierzch:
- białka z 3 jajek
- cukier, sól
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta - wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy tworząc jednolitą masę i na 30 min. wkładamy do lodówki albo na 10 do zamrażalnika.
W tym czasie obieramy jabłka i marchewki i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Dodajemy cukier - wedle upodobań i cynamon. A białka ubijamy - najpierw dodając szczyptę soli, a gdy już będą gotowe ok. 3-4 łyżeczki cukru.
Ciasto umieszczamy w formie - nasmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 15 min. Po czym ciasto wyciągamy - nakładamy nasz "farsz" i polewamy ubitą z białek pianką.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. aż piana ładnie zbrązowieje.
Wyszło - pychaaaa :D
jabłko i marchewka to świetne połączenie :)) Mniam!
OdpowiedzUsuńtakie ciasta to ja uwielbiam! :) Pani lekarko widzę zdolności kulinarne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę porcyjkę teleportować do mnie!
OdpowiedzUsuńjabłka z marchewką nie piekłam.. mniam
OdpowiedzUsuńale pycha! szkoda, że już pachnie jesienią, nie chcę jesieni! ;c
OdpowiedzUsuńmniam <3 zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńjabłkowo - marchewkowe? będę musiała zrobić! :)
OdpowiedzUsuń