sobota, 7 września 2013

ciasto jabłkowo - marchewkowe

Czyli ostatnia część poniedziałkowego obiadu - deser :D

Składniki:
Ciasto, czyli spód:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka

Warstwa środkowa:
- 3 jabłka
- 3 marchewki
- cukier, cynamon

Wierzch:
- białka z 3 jajek
- cukier, sól

Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta - wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy tworząc jednolitą masę i na 30 min. wkładamy do lodówki albo na 10 do zamrażalnika.
W tym czasie obieramy jabłka i marchewki i ścieramy je na tarce o większych oczkach. Dodajemy cukier - wedle upodobań i cynamon. A białka ubijamy - najpierw dodając szczyptę soli, a gdy już będą gotowe ok. 3-4 łyżeczki cukru.
Ciasto umieszczamy w formie - nasmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej niewielką ilością mąki. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 15 min. Po czym ciasto wyciągamy - nakładamy nasz "farsz" i polewamy ubitą z białek pianką.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. aż piana ładnie zbrązowieje.
Wyszło - pychaaaa :D







8 komentarzy:

  1. jabłko i marchewka to świetne połączenie :)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasta to ja uwielbiam! :) Pani lekarko widzę zdolności kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę porcyjkę teleportować do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłka z marchewką nie piekłam.. mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pycha! szkoda, że już pachnie jesienią, nie chcę jesieni! ;c

    OdpowiedzUsuń
  6. jabłkowo - marchewkowe? będę musiała zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

stat4u