Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 100g margaryny
- sól, pieprz
Farsz:
- kawałek dyni
- pół papryki
- pół kiełbasy podwędzanej
- pół cukinii
- pietruszka, koperek
- pół pora
- pół kostki fety
- 1 jajko, śmietana (2 łyżki), sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jednym słowem - tarta powinna mieć nazwę "pół" :D
Ciasto przygotowujemy jak na kruche - składniki szybko ze sobą mieszamy, gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną dynię, paprykę, pora, kiełbasę, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, na koniec posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Ciasto następnie wykładamy w formie do tarty - pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Do farszu dodajemy jajko, śmietanę, fetę. Mieszamy. Wylewamy na upieczone ciasto.
Na wierzchu ułożyłam plasterki cukinii i natkę pietruszki. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Smacznego :)
P.S. W opcji wegetariańskiej - omijamy fragment z kiełbasą :D
Z nowych wiadomości - LEK zdałam na 149 puktów na 192 :) Co daje bardzo dobry wynik, zważywszy na totalny brak nauki i wykorzystane w pełni wakacje :D Co niestety nie zmienia faktu, że od listopada zabieram się do nauki i w lutym planuję natrzaskać dużo więcej punktów :D
gotowy farsz |
tarta przed upieczeniem |
i po :) |
Gratulacje !:) to było bardziej niż pewne, że zdasz!:))
OdpowiedzUsuńNie no, zaraz zjem monitor. A jestem zdeterminowana, bom sama karmiąca i w związku z tym, jak mówi mój mąż, wszystkopożerająca, nie "jedząca", a "pożerająca" po prostu. Pyyyyszne! Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńmniam <3 wygląda przepysznie .
OdpowiedzUsuńGratulacje zdobycia tylu punktów !
Smacznie! ; )
OdpowiedzUsuńależ jesiennie... w każdym razie na pewno smacznie! tarta to fajny wynalazek :3
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie! ale przede wszystkim gratuluję zdania LEKu!:D wiem jaki to jest trudny egzamin :) trochę się interesuję medycyną bo w środku, mimo mojej humanistycznej duszy mam coś z lekarza :) jaką specjalizację wybierasz?:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;)
Myślę o zrobieniu najpierw interny, a potem endokrynologii :)
Usuńpozdrawiam :*
Mmmmmm! Już wiem, co zrobię w weekend :D.
OdpowiedzUsuńBuziaki :*.
I love such kind of food and I would like immediately to eat it :)
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.blogspot.de
Mmm, kocham tarty, ta me cudne składniki i wygląda przepysznie :) Też się chyba na jakąś skuszę.
OdpowiedzUsuńRuda Frela
mniami :D moge podpowiedziec co do tarty, ze by boki nie opadaly, a ciasto fajnie i rowno wyrastalo warto je podpiekajac polozyc na nie papier do pieczenia i nasypac ryzu lub fasoli (albo kupci specjalne kulki ceramiczne do pieczenia tarty.. ale ja od zawsze robie z ryzem i zawsze fajnie wychodzi :D) wtedy ciasto wypieka sie rowno a brzegi sie nie zsuwaja (foremki takiej jak masz ja nie smaruje tluszczem, ciasto i tak idealnie odchodzi, bo samo jest tluste i wlasnie nie zsuwa sie :D). Polecam tez tarty w slodkim wydaniu :D na zachete:
OdpowiedzUsuńhttp://slodkawyspa.blogspot.com/2013/09/tarta-waniliowa-z-polewa-wisniowa.html
Ciasto kruche podstawowe (ja robie na masle, ale kazdy ma swoj sposob :D) a wypelnienie to 300g smietany 18%, 100g cukru, 2 jaja, cukier waniliowy, 1 lyzka maki- zmiskowac i na podpieczony spod wylac i zapiekac okolo pol godzinki w 180st :D mozna dodac do tego owoce ale ja wole z owocow zrobic jakis sos i polewac juz na talerzu albo dekorowac swiezywmi jak jest sezon :D
Polecam :D
Dzięki Karola :***
Usuń