Składniki:
- 60-70 dag ziemniaków
- 30 dag łososia
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- przyprawy - sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
- jogurt grecki, mleko, margaryna
Zaczynamy od obrania i pokrojenia na talarki ziemniaków, które następnie wrzucamy do garnka i doprowadzamy wodę do zagotowania, po czym gotujemy jeszcze jakieś 3-4 min. i odcedzamy.
W tej samej wodzie możemy zblanszować brokuły podzielone na małe różyczki - wrzucamy na wrzątek i po kilku min. wyjmujemy.
Z łososia usuwamy skórę i ości - najlepiej nadaje się do tego pęseta, i kroimy na małe kawałki.
Formę do zapiekanki smarujemy margaryną. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie wrzucamy połowę łososia - oczywiście też przyprawiamy go solą i pieprzem - tak postępujemy z każdą warstwą. Na to nakładamy połowę brokułów. Wsypujemy poszatkowaną cebulę i czosnek.
Po czym czynności te powtarzamy - ziemniaki, łosoś, brokuły. Na wierzchu układamy resztę ziemniaków i pokrojoną w plastry mozzarellę. Wszystko polewamy jogurtem greckim z mlekiem w stosunku mniej więcej 1:1 - żeby sos był nie za gęsty i doleciał do warzyw na dnie zapiekanki :D sos oczywiście też przyprawiamy.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 1-1,5 h w zależności, czy wolicie bardziej czy mniej przypieczoną :) ja wolę bardziej :D
nie przepadam za lososiem wiec raczej nie sprobuje
OdpowiedzUsuńuwielbiam tekiego rodzaju zapiekanki :))
OdpowiedzUsuńwszystko co z ziemniakami jest pyszne! brokuły i łosoś zawsze spoko :) mmmm
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! ;)
OdpowiedzUsuńw końcu jakieś bezmięsna potrawka :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam... jadłem różne zapiekanki z brokułem ale w połączeniu z łososiem to jeszcze nie.
chętnie wypróbuje ;)