niedziela, 29 września 2013

Moja pierwsza tarta :)

Zgodnie z obietnicą - kolejny post o gotowaniu, tym razem moja przygoda z tartą :)

Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 100g margaryny
- sól, pieprz

Farsz:
- kawałek dyni
- pół papryki
- pół kiełbasy podwędzanej
- pół cukinii
- pietruszka, koperek
- pół pora
- pół kostki fety
- 1 jajko, śmietana (2 łyżki), sól, pieprz, zioła prowansalskie

Jednym słowem - tarta powinna mieć nazwę "pół" :D

Ciasto przygotowujemy jak na kruche - składniki szybko ze sobą mieszamy, gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną dynię, paprykę, pora, kiełbasę, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, na koniec posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Ciasto następnie wykładamy w formie do tarty - pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Do farszu dodajemy jajko, śmietanę, fetę. Mieszamy. Wylewamy na upieczone ciasto.
Na wierzchu ułożyłam plasterki cukinii i natkę pietruszki. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Smacznego :)

P.S. W opcji wegetariańskiej - omijamy fragment z kiełbasą :D

Z nowych wiadomości - LEK zdałam na 149 puktów na 192 :) Co daje bardzo dobry wynik, zważywszy na totalny brak nauki i wykorzystane w pełni wakacje :D Co niestety nie zmienia faktu, że od listopada zabieram się do nauki i w lutym planuję natrzaskać dużo więcej punktów :D



gotowy farsz

tarta przed upieczeniem

i po :)

12 komentarzy:

  1. Gratulacje !:) to było bardziej niż pewne, że zdasz!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, zaraz zjem monitor. A jestem zdeterminowana, bom sama karmiąca i w związku z tym, jak mówi mój mąż, wszystkopożerająca, nie "jedząca", a "pożerająca" po prostu. Pyyyyszne! Zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam <3 wygląda przepysznie .
    Gratulacje zdobycia tylu punktów !

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ jesiennie... w każdym razie na pewno smacznie! tarta to fajny wynalazek :3

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smacznie! ale przede wszystkim gratuluję zdania LEKu!:D wiem jaki to jest trudny egzamin :) trochę się interesuję medycyną bo w środku, mimo mojej humanistycznej duszy mam coś z lekarza :) jaką specjalizację wybierasz?:)


    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę o zrobieniu najpierw interny, a potem endokrynologii :)
      pozdrawiam :*

      Usuń
  6. Mmmmmm! Już wiem, co zrobię w weekend :D.

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  7. I love such kind of food and I would like immediately to eat it :)

    xx from Bavaria/Germany, Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, kocham tarty, ta me cudne składniki i wygląda przepysznie :) Też się chyba na jakąś skuszę.
    Ruda Frela

    OdpowiedzUsuń
  9. mniami :D moge podpowiedziec co do tarty, ze by boki nie opadaly, a ciasto fajnie i rowno wyrastalo warto je podpiekajac polozyc na nie papier do pieczenia i nasypac ryzu lub fasoli (albo kupci specjalne kulki ceramiczne do pieczenia tarty.. ale ja od zawsze robie z ryzem i zawsze fajnie wychodzi :D) wtedy ciasto wypieka sie rowno a brzegi sie nie zsuwaja (foremki takiej jak masz ja nie smaruje tluszczem, ciasto i tak idealnie odchodzi, bo samo jest tluste i wlasnie nie zsuwa sie :D). Polecam tez tarty w slodkim wydaniu :D na zachete:
    http://slodkawyspa.blogspot.com/2013/09/tarta-waniliowa-z-polewa-wisniowa.html
    Ciasto kruche podstawowe (ja robie na masle, ale kazdy ma swoj sposob :D) a wypelnienie to 300g smietany 18%, 100g cukru, 2 jaja, cukier waniliowy, 1 lyzka maki- zmiskowac i na podpieczony spod wylac i zapiekac okolo pol godzinki w 180st :D mozna dodac do tego owoce ale ja wole z owocow zrobic jakis sos i polewac juz na talerzu albo dekorowac swiezywmi jak jest sezon :D
    Polecam :D

    OdpowiedzUsuń

stat4u