piątek, 26 kwietnia 2013

tydzień kurczaka cz.3

Wyciągania kurczaka z lodówki ciąg dalszy :D

Tym razem nieco orientalnie - podudzia z kurczaka z nutką imbiru.

Składniki:
- podudzia (u mnie na jedną porcję 2)
- por
- imbir
- czosnek (1 ząbek)
- natka pietruszki
- przyprawy

Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy posiekany czosnek, starty kawałek imbiru, kilka gałązek pietruszki, doprawiamy solą. Gotujemy ok. pół godziny.
Następnie - kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, a wywar odcedzamy, zabielamy śmietaną, doprawiamy pieprzem cytrynowym i mamy lekką zupkę :)
W między czasie kroimy w talarki pora, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem startego imbiru i posiekanej natki pietruszki. Na koniec możemy dodać niewielką ilość śmietany.
Do tego ugotowałam makaron.

Każdy fragment dania miał delikatny posmak imbiru. Piękny imbirowy dzień :)








10 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne, uwielbiam kurczaka, uwielbiam por, lubię makaron a imbir kocham! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pory :)
    szczegolnie rybe w porach
    werjsi z kurczakiem nie jadlam ale wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pycha! uwielbiam kurczaka, prosta rzecz a cieszy :D orientalny akcent zawsze na plus ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że kurczak zdominował bloga, czekam na wege dania :))

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przejadł Ci się jeszcze ten kurczak? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tygodniowym cyklem, by pokazać wszechstronność tego najpopularniejszego bodajże mięsa - kurczak da się lubić i wcale nie musi być nudny :D

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

stat4u