czwartek, 25 kwietnia 2013

tydzień kurczaka cz.2

Dzień drugi, czyli kurczak w sosie musztardowym :)

Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka
- musztardę - najlepiej standardową sarepską
- śmietanę 18%
- masło
- mleko
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz

Najpierw pierś kroimy na mniejsze kawałki, potem na odrobinie oleju odsmażamy z obu stron - pamiętając oczywiście o przyprawieniu solą i pieprzem :)
Następnie na osobnej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, dodajemy kilka łyżek śmietany i mleka - do pół szklanki i musztardę (3-4 łyżki). Po chwili wrzucamy do sosu kurczaka i dusimy pod przykryciem ok.20min. Na koniec dodajemy jeszcze kilka kropel soku z cytryny i szczyptę cukru.

W tym czasie ugotowałam ryż i przygotowałam fasolkę szparagową (niestety z mrożonki) - podsmażoną z bułką tartą :) Pycha :)







6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) oj sama bym się skusiła,bo widać,że jest lekkostrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwnie wygląda ale może być smaczne ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, ale to nie danie dla mnie bo... nie cierpię smaku musztardy :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kurczaka i wszystkie jego wydania :D. Wygląda przepysznie :)).

    Buziaki :*.

    OdpowiedzUsuń
  5. ach, te Twoje kuszące potrawy.. :))

    OdpowiedzUsuń

stat4u