wtorek, 14 stycznia 2014

na obiad - kebabczety

Dziś kulinarnie - weekendowo na obiad zrobiłam kebabczety. Pomysł z jednego z odcinków Rewolucji Kulinarnych.

Do porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- 250g mięsa mielonego (ja z uporem maniaka używam mielonego indyka)
- 4 patyki do szaszłyków
- cebula - ja użyłam pół czerwonej, i pół białej
- czosnek (2 ząbki)
- jajko
- przyprawy - sól, pieprz, zioła dalmatyńskie, bazylia, oregano
- na końcu okazało się, że bez bułki tartej ani rusz :D

Zaczynamy od namoczenia patyków - przynajmniej na pół godziny, żeby nie zapaliły się w trakcie smażenia.
Mięso doprawiamy, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, jajko, mięso wyrabiamy i odstawiamy.
Kiedy patyki były już gotowe - próbowałam mięso nałożyć na nie tak jak widziałam w tv, ale niestety - totalnie nie chciało się trzymać. Wtedy dodałam bułki tartej - i okazało się, że trzyma się idealnie :) Gotowe kebabczety usmażyłam na patelni grillowej - delikatnie tylko polane oliwą.
Do tego podałam ziemniaki i sałatkę z sałaty lodowej - z czerwoną cebulą, oliwkami, mandarynką i sosem z octu balsamicznego, oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.

Pychota :D

chwilę przed usmażeniem


i sałatka

A dziś - idziemy do jeleniogórskiego DKFu na "Dziewczynkę w trampkach" - saudyjski film, można powiedzieć, o tak aktualnej ostatnio tematyce gender :D Ale o wrażeniach napiszę w następnym poście :)

5 komentarzy:

  1. jaka fajna sałatka! a takie maczety kebabowe to strzał w dziesiątkę :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli to takie kotlety mielone ba patyku?? Czy jest jakas różnica w smaku? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatkę koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammmmm


    pozdrawiam z ośnieżonej Gdyni:*
    Ola z Fashiondoll.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń

stat4u