Składniki:
- kawałek dyni
- 2 marchewki
- kilka ziemniaków
- pół cebuli
- natka pietruszki, koperek
- mąka, jajko, sól, pieprz
Wszystkie składniki obieramy, ścieramy na tarce, mieszamy, dodajemy mąkę (ja dodaję zawsze na oko), jajko i przyprawy. Smażymy i placki gotowe :)
Uwielbiam takie warzywne placuszki!
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny. Całkiem w moim stylu. Myk i gotowe. Bez specjalnego odmierzania, wydziwiania. Rzeczywiście szybkie. Żeby jeszcze ktoś za mnie pościerał to wszystko... Uniknęłabym małej masakry palców:)
OdpowiedzUsuńMhhh ale zrobiłaś mi smaka :) w przyszłym tygodniu na moim talerzu też pojawią się placki!
OdpowiedzUsuńBardzo podobne danie znajdziesz w kuchni japońskiej :)
OdpowiedzUsuńTylko zamiast zwykłej mąki, oni dodają mąkę z cieciorki.
Pozdrawiam, Asia
PS. A w wolnej chwili zapraszam także na mój blog podróżniczy - właśnie wróciliśmy z Indii :)
No to muszę koniecznie spróbować, bo to bez glutenu będzie.
UsuńNie podałam chyba adresu - Byłem tu. Tony Halik: btth.pl
OdpowiedzUsuńJeszcze raz pozdrawiam! Asia
ale pysznie!!! ♥ wspaniale
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:* OLA