sobota, 5 października 2013

kurczak z sosem śliwkowym

Jesień za oknami, co oznacza sezon na śliwki :))
Knedle ze śliwkami w tym roku już robiłam, jeśli chodzi o ciasto - to jeszcze przede mną, tym razem wersja bardziej wytrawna. Czyli nóżki z kurczaka z sosem śliwkowym.

Zaczynamy od sosu.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 300 g śliwek
- czerwone wytrawne wino
- oliwa, sól, pieprz, brązowy cukier

Do garnka na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w małe kawałki śliwki, po ok. 10 min. zalewamy winem - aż pokryje składniki, przyprawiamy solą, pieprzem i brązowym cukrem.
Gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. Na koniec przecieramy - najlepiej drewnianą łyżką - przez grube sito. I sos gotowy.

Kurczaki - nóżki - przygotowujemy wcześniej - nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia, do mięsa dodajemy pozostały, nieprzetarty sos - czyli cząstki śliwek z cebulą, i pieczemy ok. 60 min. w temp 190-200 stopni.

Do tego gotuję ryż. Gotowe kurczaki polewam sosem śliwkowym. Pycha :))




5 komentarzy:

  1. Z sosem śliwkowym.. brzmi kusząco, będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. jesień na talerzu ;) brzmi super, ale śliwki chyba wolę w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Zrobię, gdy przestanę karmić ze względu na wino. A to zioło :), które pokrywa nóżki, to tymianek?

    OdpowiedzUsuń

stat4u