Knedle ze śliwkami w tym roku już robiłam, jeśli chodzi o ciasto - to jeszcze przede mną, tym razem wersja bardziej wytrawna. Czyli nóżki z kurczaka z sosem śliwkowym.
Zaczynamy od sosu.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 300 g śliwek
- czerwone wytrawne wino
- oliwa, sól, pieprz, brązowy cukier
Do garnka na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w małe kawałki śliwki, po ok. 10 min. zalewamy winem - aż pokryje składniki, przyprawiamy solą, pieprzem i brązowym cukrem.
Gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. Na koniec przecieramy - najlepiej drewnianą łyżką - przez grube sito. I sos gotowy.
Kurczaki - nóżki - przygotowujemy wcześniej - nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Następnie umieszczamy w rękawie do pieczenia, do mięsa dodajemy pozostały, nieprzetarty sos - czyli cząstki śliwek z cebulą, i pieczemy ok. 60 min. w temp 190-200 stopni.
Do tego gotuję ryż. Gotowe kurczaki polewam sosem śliwkowym. Pycha :))
Z sosem śliwkowym.. brzmi kusząco, będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńjesień na talerzu ;) brzmi super, ale śliwki chyba wolę w cieście :D
OdpowiedzUsuńPyszne. Zrobię, gdy przestanę karmić ze względu na wino. A to zioło :), które pokrywa nóżki, to tymianek?
OdpowiedzUsuńtak, to tymianek i zioła prowansalskie :)
Usuń