poniedziałek, 12 listopada 2012

naleśniki zapiekane z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem w sosie z gorgonzoli

Sobotni wieczór upłynął na przygotowywaniu bardzo smacznej kolacji - najpierw przygotowujemy farsz - smażymy pieczarki z cebulką, szpinak z czosnkiem i kurczaka z przyprawami, potem smażymy naleśniki, kiedy trochę ostygną, nakładamy przygotowany farsz i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością tłuszczu. Na koniec rozpuszczamy w małym garnuszku w śmietanie ser gorgonzola i tak przygotowanym sosem polewamy nasze naleśniki. Pieczemy około 1h w temp. 180-200 stopni. Na wierzchu możecie ułożyć też ser żółty.

W wersji  bezmięsnej nie dodajemy po prostu kurczaka :))
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- śmietana 18%
- ser gorgonzola

naleśniki :
- 0,5l mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka

- tłuszcz do wysmarowania naczynia (margaryna/masło)














3 komentarze:

  1. Połączenie gorgonzoli i pieczarek jest jednym z lepszych, jakie dane mi było w życiu kosztować - może w weekend uda mi się takowe naleśniki przyrządzić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie jakiś przepis dla mnie:) Apetycznie:) Zreszta ja uwielbiam szpinak:)

    A za nominację bardzo Ci dziękuję, ale jako introwertyczka nie bardzo poczuwam się do odsłaniania się na blogu, w szcególności, że mają do niego dostęp osoby niepowołane:)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

stat4u