środa, 14 listopada 2012

Kolorowe danie wegetariańskie :)

Dziś danie wegetariańskie ze specjalną dedykacją :)
Jak zwykle najpierw kierunek - warzywniak i tym razem pomysł na coś w rodzaju lecza, tylko bardziej jesienno-zimowe. Jesienne z racji papryki i bakłażanu, zimowe z racji rozgrzewającego imbiru. A więc do dzieła!
Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, bakłażana i paprykę kroimy w kostkę - dorzucamy na patelnię, kiedy cebula ładnie się zeszkli, smażymy około 10-15 min. aż będą miękkie, w między czasie dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie, podlewamy białym wytrawnym winem. Następnie dodajemy starty imbir - ilość zależy od waszych własnych upodobań. Na koniec wrzucamy kukurydzę, posiekaną pietruszkę. I danie gotowe ! Można jeść z ryżem, makaronem albo po prostu z grzankami.
Nie tylko pyszne, ale dodatkowo fajne kolorystycznie - akurat na jesienną szarugę. Bo co lepiej zwalczy jesienną chandrę jak nie dobre jedzenie ? :)

Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- imbir
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- 1 op. kukurydzy
- pół pęczka pietruszki







3 komentarze:

stat4u