piątek, 19 października 2012

pomysł na kolację - cz.2 FRITTATA

Będąc dalej w temacie kolacji - dziś przepis na moje ulubione szybkie danie, czyli frittatę. Nazywana jest zdrowszym i ciekawszym odpowiednikiem pizzy.
Tak naprawdę pomysł jest bardzo prosty - wrzucamy na patelnię i podsmażamy wszystko to, na co akurat mamy ochotę albo to, co akurat mamy w lodówce :) po kilku minutach zalewamy to wszystko roztrzepanymi jajkami - w zależności od ilości dodatków i ich objętości - masa jajeczna powinna przykryć całą resztę. Zwykle jest to około 2-4 jajek. Smażymy kilka minut aż jajka się zetną, wtedy odwracamy i smażymy kolejne kilka minut. Najlepszy i najłatwiejszy sposób na odwracanie widziałam kiedyś w jakimś programie kulinarnym - patelnię przykrywamy talerzem, odwracamy do góry nogami, i już z talerza zsuwamy frittatę z powrotem na patelnię.
W dobieraniu dodatków do frittaty fajne jest to, że za każdym razem możemy stworzyć jakby nowe danie - moje nigdy nie wychodzą takie same, a przez to nigdy nie jest nudno :) Zwykle siekam cebulę, czosnek, po chwili dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, potem jakąś wędlinę, na koniec pomidory pokrojone w kostkę i kukurydzę z puszki. Kiedy pomidory odparują wrzucam posiekane zioła - zwykle moją ukochaną pietruszkę, doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i zalewam jajkami. Można oczywiście dodawać wszystko co lubicie - szpinak, brokuły, kurczaka, kiełbasę, sery pleśniowe, itd.
Gotową frittatę kroimy na trójkąty jak pizzę, możemy polać też sosem czosnkowym albo ketchupem.
Smacznego :)

P.S. Ja dzisiejszy wieczór spędzam z moim Jordanem - zaprosił mnie na kolację z okazji naszej 5 rocznicy :) A jutro jedziemy na cały dzień na wycieczkę na Ślężę - to taka góra niedaleko Wrocławia.
 Wam też życzę super udanego weekendu :)










1 komentarz:

  1. Rownież uwielbiam Frittatę ;-) Zwłaszcza za dowolność składników i szybkość wykonania ;)

    OdpowiedzUsuń

stat4u