sobota, 13 października 2012

kurczak z sosem czekoladowym

 
Ostatnio znalazłam świetny przepis na kurczaka z sosem czekoladowym - od razu musiałam go wypróbować! Trochę go oczywiście zmodyfikowałam - nigdy nie korzystam idealnie z przepisów, sama coś dodaję, odejmuję. Polecam go Wam - baaardzo, był przepyszny !
Potrzebujemy :
- 1 pierś z kurczaka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 gruszkę
- 1 cebulę
- kilka ząbków czosnku
- 1 pomidor
- wino najlepiej słodkie
- przyprawy - sól, pieprz, chilli, cynamon, gałka muszkatołowa

Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i smażymy, a najlepiej grillujemy na patelni.
W tym czasie na drugą patelnię wrzucamy na rozgrzany tłuszcz - posiekaną cebulę i czosnek, kiedy będą już zeszklone, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, smażymy aż zmięknie, dodajemy wtedy pokrojonego w kostkę pomidora, zalewamy winem - żeby przykryło wszystkie składniki,chwilę odparowujemy alkohol, następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Oczywiście w między czasie używamy soli, pieprzu i chilli, a na koniec kiedy czekolada będzie już ładnie rozpuszczona dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową.
I mała ciekawostka - robię to zawsze jak smażę cebulę - posypuję ją odrobiną cukru, wtedy przestaje mieć taki intensywny aromat (jednym słowem w domu i poza domem nikt nie czuje, że smażyłam cebulę).
Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, układamy na talerzu, na to podajemy sos czekoladowy i do tego ryż.
Smacznego!










3 komentarze:

  1. ciekawe połączenie smaków:) nigdy bym na to nie wpadła:)heh

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakowało. Może kiedyś sama wypróbuję :-)

    ll0v3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

stat4u