piątek, 26 października 2012

kurczak duszony w warzywach i białym winie

Najnowszy autorski pomysł na obiad to kurczak duszony w warzywach i białym winie.
Pomysł wziął się z wizyty w warzywniaku i posiadania jak zwykle w domu piersi z kurczaka :)
Kupiłam cebulę, czosnek, pieczarki, marchewkę, kalarepę, pęczek pietruszki i koperku.
Najpierw zeszkliłam cebulę i czosnek, potem wrzuciłam pokrojone pieczarki, kiedy lekko zmiękły, dorzuciłam pokrojone w talarki marchewki i w paseczki kalarepę. Zalałam białym wytrawnym winem. Dusiłam pod przykryciem 20-30 minut. Potem wrzuciłam pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i dusiłam kolejne 15-20 minut. Na koniec dorzuciłam natkę pietruszki i koperek, sos zabieliłam śmietaną, doprawiłam solą i pieprzem.
Podałam z makaronem penne i szklanką soku pomidorowego.

Składniki:
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 20-30 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 kalarepa
- 1 pierś z kurczaka
- pół pęczka pietruszki i pół pęczka koperku
- białe wytrawne wino
- sól, pieprz
- śmietana 12%













3 komentarze:

  1. świetny pomysł na obiad! ja też prawie zawsze mam kurczaka w lodówce. zamiast makaronu wybrałabym chyba jednak ryż ;)
    buźka!

    OdpowiedzUsuń

stat4u