Składniki:
- pęczak
- cebula
- czosnek
- krewetki
- masło
- białe wino
- parmezan
Zaczynamy od usunięcia z krewetek pancerzyków i głów - umieszczamy je w garnku, zalewamy wodą, dodajemy niewielką ilość soli i gotujemy.
W między czasie na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażamy chwilę, następnie wrzucamy kaszę pęczak, podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy wszystko białym winem. Smażymy aż odparuje. Wtedy zaczynamy tak samo jak w przypadku risotto podlewanie bulionem - używamy stworzonego przez nas bulionu z krewetek. Podlewamy niewielką ilością bulionu, cały czas mieszając, kiedy kasza wchłonie bulion, wlewamy kolejną porcję, i tak aż do czasu, kiedy kasza będzie al dente. Wtedy dodajemy krewetki, po minucie łyżkę masła oraz starty parmezan.
I gotowe!
A ja jutro wyjeżdżam na planowany od dawna urlop - zaczynamy od Wilna, potem Tallin, a na koniec Ryga. Wracamy po tygodniu. Do usłyszenia ! :))
AKTUALIZACJA - wyjazd został odwołany, z powodu "jelitówki", która mnie dopadła :((
Na północny-wschód postaramy się pojechać w innym terminie, a teraz jak dojdę do siebie może skoczymy na parę dni nad morze. Póki co dochodzę do siebie...
AKTUALIZACJA - wyjazd został odwołany, z powodu "jelitówki", która mnie dopadła :((
Na północny-wschód postaramy się pojechać w innym terminie, a teraz jak dojdę do siebie może skoczymy na parę dni nad morze. Póki co dochodzę do siebie...
nie jadłam takiego dania, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńkaszotto, zaskakujesz :D nie wpadłabym na połączenie pęczaku z krewetami.. nazwa świetna :D
OdpowiedzUsuń