niedziela, 24 listopada 2013

wątróbka po prowansalsku

Weekend w stylu francuskim - inspirowany spędzonym ostatnio wieczorem w jeleniogórskiej knajpie Metafora - wieczorem właśnie francuskim :) Klimatyczne dźwięki akordeonu, do tego pyszna wątróbka po prowansalsku, zupa cebulowa i beaujolais nouveau.

I smaki te postanowiłam przenieść w ten weekend do mojej kuchni - zarówno wątróbkę, jak i zupę.
Dziś opowiem wam o wątróbce.

Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej (dla 4 osób albo na dwa dni - czyli tak jak u mnie na cały weekend w stylu francuskim)
- 2 cebule
- 3-4 jabłka
- szklanka białego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20min.
W tym czasie kroimy cebulę w pióra i jabłka w kostkę.
Cebulę wrzucamy na oliwę i dusimy. Kiedy się zeszkli dorzucamy wątróbkę obtoczoną w niewielkiej ilości mąki. Podlewamy winem. Dusimy ok. 15min.
Dodajemy jabłka i dusimy aż zmiękną - ale nie mogą się rozpaść. Jeśli sosu jest zbyt mało dodajemy jeszcze niewielką ilość wina i ew. przegotowanej wody.
Na koniec doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
I gotowe. Do tego podałam puree ziemniaczane. I oczywiście lampkę wina :)

W kolejnym poście - zupa cebulowa :)





8 komentarzy:

  1. śpij dziecko, a nie od rana już tworzysz :):*

    OdpowiedzUsuń
  2. po Twoich szpitalnych podbojach sen wskazany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) pyszności jak zawsze uwielbiam wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakby nie było w tym wątróbki, to byłby dobry przepis dla mnie, a tak to jedynie z innym mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nienawidzę wątróbek :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. wątróbka? to taka zmora z podstawówki, ale powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakuje :D spróbowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja podaje wątróbkę ze świeżym chlebkiem... Lampka wina? Hm. Zdecydowanie w stylu włoskim :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

stat4u