niedziela, 2 lutego 2014

krem z brokułów z rukolą

Zgodnie z obietnicą dziś będzie o kolejnej zupie-kremie, tym razem ulepszona wersja kremu z brokułów. Jakiś czas temu robiliśmy z Jordanem wersję "ubogą", czyli wyłącznie brokuły i ziemniaki, ale jakoś brakowało jej charakteru.
Stąd tym razem pomysł na wersję ciekawszą :)

Składniki:
- brokuł
- 3-4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1l bulionu
- jogurt grecki
- garść rukoli


Zaczynamy od zrobienia bulionu - ja tym razem niestety użyłam sklepowej kostki (na pomysł zupy wpadłam ok. godziny 20:D), do którego wrzucamy pokrojone warzywa - brokuł, marchewkę, ziemniaki i cebulę. Gotujemy ok. 20min. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Zupę odstawiamy do ostygnięcia. Po czym dodajemy rukolę i 2-3 łyżki jogurtu greckiego i blendujemy. Wyszła super :)

na żywo miało bardziej intesywny zielony kolor :D

3 komentarze:

  1. ostatnio duzo brokulow wcinam wiec moze i na taka forme sie przerzuce
    choc kolorek zachecajacy nie jest :P


    http://historie-prawdziwe-dziwne-smieszne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że na żywo miała nie tylko ciekawszy kolor... ale i smak. Ja raczej bym tej zupki nie miksowała. Brokuły, marchew... cieszą zimą kolorami oczy.
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś wypróbować, moja współlokatorka wiecznie ją przyrządzała, ale wydaje mi się, że bez ziemniaków.
    Wypróbowałam za to Twój przepis na zupę krem z marchwi i pomarańczy - pycha!

    OdpowiedzUsuń

stat4u