niedziela, 10 maja 2015

kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Dziś kolejny mój pomysł cukierniczy, czyli kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.
Z pozdrowieniami z Olsztyna - nadal.

Kruche ciasto :
- 75 g cukru
- 170g masła
- 250g mąki
- 4 żółtka

Ciasto zagniatamy, umieszczamy w zamrażalniku na 15min. Następnie podpiekamy ok 10-15min.

Budyniowa pianka:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 op.cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
-1/2 szklanki oleju
- plus 500g malin (ja użyłam mrożonych)

Białka ubijamy, powoli dodając cukier biały i wanilinowy, następnie budyń, a na koniec olej, cały czas miksując.Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy maliny.
Pieczemy w 190stopniach 30-40min.





8 komentarzy:

  1. mniaaaam malinki w każdej postaci ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamawiam. Mam nadzieje, że wiesz kto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy wpis. Zapraszam http://o9d.pl/kqxq

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) z pewnością jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szalona Lekarko gdzie się podziewasz? Tęsknimy:-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio natknąłem się na Twój blog, całkiem przypadkiem, szukając informacji o Pałacu Wojanów (a to z racji tego, iż niedawno odbyły się tam moje zaręczyny :-) ). W rejonach Jeleniej Góry byłam pierwszy raz, nie muszę chyba nawet wspominać, że miejsca te całkowicie mnie zachwyciły:-) Przyznam, że pochłonęła Twój blog z ogromną przyjemnością, wpis po wpisie. Bije od Ciebie niesamowicie pozytywną energia, oczywiście razu można poczuć, jak ciepła jesteś Osobą :-) Ogromnie szkoda, że nie kontynuujesz wpisów... Może jednak przemyslisz sprawę powrotu? Gorące pozdrowienia :-) K.

    OdpowiedzUsuń

stat4u