Jako, że jesień cały czas za oknem - kolejne kolorowe, jesienne, a jednocześnie aromatyczne i rozgrzewające danie - zupa z dyni :)
Są różne sposoby przygotowywania dyni - ja preferuję gotowanie dyni.
Zaczynamy od obrania i pokrojenia dyni i marchewki, zalania niewielką ilością wody. Warzywa gotujemy na średnim ogniu, dodając niewielką ilość soli. Dodajemy również starty imbir. Moje gotowały się kilka godzin (jakieś 2-3) aż były super miękkie i idealne do zmiksowania. Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku - solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Podając możemy dodać na wierzch kleks śmietany.
Pycha :)
Są różne sposoby przygotowywania dyni - ja preferuję gotowanie dyni.
Zaczynamy od obrania i pokrojenia dyni i marchewki, zalania niewielką ilością wody. Warzywa gotujemy na średnim ogniu, dodając niewielką ilość soli. Dodajemy również starty imbir. Moje gotowały się kilka godzin (jakieś 2-3) aż były super miękkie i idealne do zmiksowania. Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku - solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Podając możemy dodać na wierzch kleks śmietany.
Pycha :)
Składniki:
- kawałek dyni (moja miała jakieś 80dag)
- 4 marchewki
- imbir (mały kawałek)
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dziś wyjątkowo danie nie dla mnie :P. Nie znoszę dyni :D.
OdpowiedzUsuń